Promovăm abilitatea!Descriere

Campania „E perfect să fii imperfect”, desfășurată de Asociația Esperando în Baia Mare în perioada mai – septembrie 2014, a arătat că persoanele cu dizabilități pot să muncească, să dea dovadă de seriozitate și de credibilitate, și merită să își facă auzită vocea, atât pentru ele cât și în beneficiul comunității în care trăiesc.

Campania a fost realizată de Asociația Esperando și a debutat în luna mai a anului 2014 la inițiativa designerului vestimentar Lorand Coza, cu sprijinul Centrului comercial Gold Plaza Baia Mare și al primarului Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Organizatorii campaniei au considerat că persoanele cu dizabilități din Baia Mare sunt o categorie discriminată, acesta fiind unul dintre motivele pentru care au acces limitat la piața muncii. Drept urmare, prin această campanie, s-a urmărit solidarizarea comunității cu persoanele cu dizabilități și facilitarea accesului la piața muncii pentru persoanele cu dizabilități, prin informarea băimărenilor cu privire la poveștile de viață, drepturile, aptitudinile și calitățile persoanelor cu dizabilități.

Prin această campanie au fost aduse în atenția comunității locale poveștile de viață ale mai multor persoane cu dizabilități care pot fi modele de urmat. Astfel, Suman Judith Eva, diagnosticată cu tetrapareză spastică, este absolventă a cursurilor de Comunicare și Relații publice ale Universității „Vasile Goldiș”, a fost secretar al unui deputat maramureșan, actualmente fiind secretar al Centrului Comunitar pentru vârstnici ,,Rivulus Pueris”. Un alt exemplu este Cristina Lucian, aflată în faza de recuperare după un triplu accident vascular cerebral, care a lucrat ca asistent medical la Spitalul Județean de Urgență „Constantin Opriș” și la Serviciul de Ambulanță Baia Mare. De asemenea, Paul Buda este un tânăr care suferă de sechelepoliomelită care a absolvit studiile universitare la UNTC Cluj-Napoca, filiala Baia Mare, Facultatea de inginerie -specialitatea calculatoare. Totodată, Gabriel Meseșan, absolvent al Facultății de Arte Decorative și Design, secția pictură, diagnosticat cu foliculită, este cunoscut ca unul dintre cei mai apreciați artiști în arta tatuajului din judetul Maramureș. Accesand acest link puteți vedea descrierea membrilor din Campania „E perfect să fii imperfect”.

La rândul său, inițiatorul campaniei, designerul vestimentar Lorand Coza, s-a pus pentru o zi în pielea persoanelor cu dizabilități și a filmat un material video motivațional despre dificultățile pe care le întâmpină o persoană în scaun cu rotile în viața de zi cu zi. Accesând acest link se poate vedea filmuletul: „O zi în scaunul cu rotile”.

Unul dintre evenimentele din cadrul campaniei a fost reprezentat de prezentarea de modă a colecției celei mai recente a designerului Lorand Coza, pentru care modelele au fost persoane cu dizabilități. De asemenea, a avut loc o ieșire la club a persoanelor cu dizabilități, pentru a arăta băimărenilor cum ar trebui să arate o seară normală în oraș, în care persoanele cu și fără dizabilități stau împreună în aceleași spații si participă la aceleași activități.

Astfel, prin campania „E perfect să fii imperfect”, organizatorii au demonstrat comunității băimărene și nu numai faptul că persoanele cu dizabilități își pot depăși condiția și pot avea rezultate notabile în diferite domenii. Iar, prin participarea la evenimente a persoanelor cu dizabilități, au fost eliminate prejudecăți și stereotipuri față de acești oameni.

În continuare, până la sfârșitul anului 2014, organizatorii campaniei intenționează organizeze un eveniment la un centru comercial din oraș în care hainele din vitrine să fie purtate de persoane cu dizabilități și să surprindă reacțiile trecătorilor la acest eveniment.

Link către CAMPANIE / SITE

https://www.youtube.com/watch?v=NVBaf33fs8E

Alte inscrieri la categoria ""