Promovăm abilitatea!Realizarile persoanei cu dizabilități în domeniul academic / educațional / sportiv / în comunitate

- Fondator și Director Executiv al Asociației IHTIS, având sediul în Județul Botoșani / 10 ani de activism civic și responsabilitate socială – sub formă de voluntariat.
- 10 proiecte inițiate și coordonate / din care două finanțate / restul implementate cu investiții personale.
- 10 Premii la nivel național pentru proiecte implementate în domeniile: social, cultural, activism civic și drepturile omului.
- Activitate literară și jurnalistică, menită a conștientiza membrii comunității cu privire la potențialul avut de persoanele cu diz/ABILITĂȚI în societate.
- 8 titluri de carte, cca. 4000 exemplare diseminate cetățenilor / Peste 430 de articole scrise pe Blogul Asociației IHTIS http://asociatia-ihtis.ro / Colaborator la Dorohoi News, din 2011.
- 3 Campanii de informare și sensibilizare, vizând incluziunea școlară – toți cei trei beneficiari vizați direct având astăzi statut de elev / 2 dintre ei fiind trecuți de 30 ani, la data incluziunii școlare.
- 3 campanii de re-dobândire a gradului de handicap și drepturilor cuvenite - unul neacordat timp de 6 ani și două sistate nejustificat.
- 1 campanie privind sensibilizarea instituțiilor publice, privind gradul de accesibilizare al Municipiului Dorohoi.
- Inițiator și coordonator Festival-concurs Inter-județean de Colinde și Datini Românești, aflat în acest an la a IV-a ediție, având cca. 250 participanți cu și fără dizabilități, jurizați cu șanse egale.
- Campanii de strângere de fonduri, pentru obținerea unui minim necesar de resurse, vizând realizarea unui Centru de Viață Independentă, în Parteneriat cu FundațIa SOROS si Grupul ARHIPERA, eu punând la dispoziția acestui proiect terenul aferent construcției

Descriere

Mihaela suferă de Sindrom Extrapiramidal: „Am venit pe lume cu >”. Minutele în care nu am respirat, au schimbat câteva detalii chimice în organismul meu. Cu un singur ochi văd, cu un singur deget pot să tastez, fizic sunt în mare parte dependentă de cei din jur – însă mă simt un OM SĂNĂTOS, ÎNTREG și ÎMPLINIT”.
Barierele de care s-a lovit de-a lungul timpului au fost: lipsa accesibilizării mijloacelor de transport / tren, autocar sau microbuz / folosite lunar pe ruta București – Botoșani – Dorohoi – Dumeni, unde Asociația IHTIS își are sediul social; Refuzul transportatorilor auto – firme cu sediul în Botoșani, de a accepta bilete gratuite, acordate conform legii persoanelor cu handicap, eliberate în alte localități sau județe; Reticența și lipsă de implicare a Autorităților locale față de orice demers sau sesizare adresate în beneficiul grupului țimtă.
Mihaela spune că, în general, nevoile unei comunități sunt identificate de specialişti şi soluționate prin intermediul serviciilor sociale, grupurile având statut de „beneficiari-vulnerabili” fără a oferi nimic în schimb. Spre deosebire de beneficiarii seviciilor sociale care doar îndeplinesc decizii luate de alții, ea – prin voluntariat – experimentează normalitatea susținută în plan legislativ: „şanse egale”, „autonomie”, „integrare socială” - căutând soluții şi acționând din initiativă proprie.
Din punct de vedere al impactului pe care îl are în societate, Mihaela Mihăescu consideră că gestionarea proiectelor direct de către o persoană „vulnerabilă” la prima vedere înseamnă pași importanți către mulțimea dezorientată prin imagini greșite. Prin activitățile coordonate susținut, atenția TUTUROR este îndreptată mereu spre considerentul că ființa umană rămâne „vulnerabilă” sau devine ”responsabilă” în funcție de mediul social în care este lăsată să se dezvolte. Încrederea câștigată în „lumea ONG” este evidentă, partenerii constanți ai Asociației IHTIS încurajând atingerea fiecărui țel propus, prin acte și fapte responsabile în comunitate. Fiecare proiect implementat înseamnă o bătălie câștigată, un mare plus pentru mine, pentru comunitate, îndeosebi pentru persoana sau grupul social ajutat.
Proiectele Asociaţiei IHTIS NU s-au realizat cu fonduri ci, cu OAMENI, rezultatele obținute fiind comparate la nivel naţional cu proiecte derulate cu bugete de sute de mii de euro. Întreaga activitate a Asociației IHTIS este originală deoarece este realizată din fața unui PC, 10 – 12 ore zilnic, de un VOLUINTAR ÎN FOTOLIU RULANT, nădăjduind neîncetat către UN MÂINE MAI BUN.

Alte inscrieri la categoria ""