Promovăm abilitatea!Descriere

„Learning to care, care for learning” – sub această deviză funcționează Biroul pentru Studenți cu Dizabilități (BSD, centre.ubbcluj.ro/bsd) al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, o structură unică la nivel național, care își propune să ofere un model funcțional pentru o rețea de astfel de birouri în România. BSD facilitează şi sprijină includerea studenţilor cu nevoi diverse de învăţare în viaţa universitară, identificarea acestor nevoi, pregătirea lor pentru viața independentă, precum și informarea cadrelor didactice și a studenților fără dizabilități cu privire la accesibilizare și dizabilitate.
În acord cu modelele oferite de structurile de tip BSD la nivel internațional, care au ca scop implementarea Designului Universal și a Modelului Social al Dizabilității în mediul academic (o viață fără bariere fizice și sociale), BSD desfășoară o serie de programe și acțiuni de promovare a următoarelor valori: grijă, incluziune, pregătire pentru viață independentă, diversitate, respect, centrare pe nevoile persoanei, accesibilitate și colaborare.
BSD este o structura creata in cadrul Rectoratului si care deserveste toate cele 21 de Facultati ale Universitatii Babes-Bolyai. BSD a inceput activitatea efectiva in iunie 2014, cand a fost lansat site-ul functional, iar de atunci a inceput sa informeze studentii si personalul UBB despre cum acestia se pot implica activ in accesibilizarea fizica si sociala a UBB, prin identificarea si semnalarea nevoilor lor in spatiul de desfasurare a activitatilor de predare-invatare si socializare. Practic, BSD va lua in considerare semnalarile legate de nevoile de accesibilizare (rampe de acces, benzi fluorescente, etichete Brille pentru nevazatori etc.) si va transmite mai departe spre Rectorat solutiile de rezolvare a acestor nevoi.
Fondurile pentru accesibilizare sunt acoperite momentan de catre Universitatea Babes-Bolyai (Rectorat), dar exista planuri pentru proiecte de finantare concrete, "Accesibilizeaza UBB" (prin accesare de fonduri nationale si/sau europene, precum si prin colaborare cu asociatii si fundatii cu preocupari spre persoanele cu dizabilitati). De exemplu, in 11 octombrie 2014, s-a desfasurat un proiect de accesibilizare spatiala interactiva a campusului Hasdeu "Get in touch with Hasdeu" (plasare de pictograme pentru orientare spatiala, stimulare senzoriala si mentala, utilizare a facilitatilor sediului BSD prin plasare de pictograme functionale), in colaborare cu Asociatia Autism Transilvania. Cea mai mare parte din materialele utilizate de studenti si copiii cu autism au fost donate de Asociatia Autism Transilvania.

Momentan, BSD este la faza de constientizare a nevoii de accesibilizare in randul studentilor si a personalului UBB, precum si a identificarii nevoilor de accesibilizare fizica si sociala in spatiul academic, realizand evenimente comune cu fundatii, asociatii si centre cu experienta in domeniul accesibilitatii si a serviciilor de crestere a calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati si facilitare a inclusiunii lor socio-profesionale.
Sediul BSD se găsește în Complexul Studențesc Hașdeu fiind astfel ancorat in viața studențească și ușor accesibil studenților cazați în cămine. Echipa BSD este formată din psihologi, psihopedagogi și un asistent social, acesta din urmă făcând el însuși parte din categoria persoanelor cu dizabilități (distonie generalizată) și autor al cărții [Diz]abilitatea în experiențe. Gânduri...Cuvinte...Simțiri (Sorin G. Ionescu).
Prin acțiunile desfășurate până în prezent cu sprijinul inimoșilor și harnicilor studenți voluntari (cu și fără dizabilități), alumni UBB (cu și fără dizabilități) și a asociațiilor, fundațiilor, centrelor preocupate de persoanele cu dizabilități, Biroul pentru Studenți cu Dizabilități al Universității Babeș-Bolyai își propune de deschidă pe mai departe cât mai multe porți vizibile și invizibile spre accesibilizare, grijă și respect față de oameni.

Alte inscrieri la categoria ""