Promovăm abilitatea!Descriere

1861, 1905, 2007 și 2010 reprezintă anii de grație ai bibliotecii: debut (1861), inaugurare sediu istoric (1905), inaugurare sediu modern (2007) și crearea unei rețele la nivel județean și național prin implementarea programului Biblionet, lumea în biblioteca mea (2010).
În prezent, activitatea bibliotecii ASTRA se desfășoară în două sedii: sediul istoric și cel modern, ultimul inaugurat la 1 ianuarie 2007, în momentul în care România a devenit un stat membru al Uniunii Europene, iar Sibiul Capitală Culturală Europeană.
Pe lângă cele două clădiri impunătoare care își împart echilibrat și armonios colecțiile și serviciile, biblioteca mai deține 4 filiale în cele mai importante cartiere din municipiul reședință de județ, Sibiu.
În afara serviciilor clasice de împrumut, biblioteca vine în întimpinarea nevoilor comunității printr-o serie de activități și servicii menite să-i păstreze viu spațiul și să o apropie de comunitate. Astfel, în cadrul bibliotecii se organizează evenimente culturale, ateliere pentru copii, tineri și bătrâni, cursuri, campanii de educație și suport. De asemenea, există un serviciu special pentru persoanele nevăzătoare.
Printre evenimentele destinate persoanelor cu dizabilități s-au numărat și următoarele:
• Atelier de biblioterapie: Sunet-Literă-Cuvânt-Poveste, adică o bibliotecară cu un braț de cărți și o colecție de marionete, alături de 20 de puști cu handicap sever (10 cu autism, 10 de deficiențe neuropsihomotorii). Un proiect în colaborare de Fundația UCOS Sibiu. În cadrul proiectului mare, intitulat Eu sunt eu! a fost realizată prima expoziție personală de desene a unui băiat de 11 ani cu autism. Acestui eveniment îi va urma unul editorial.
• Simpozion Internaţional ”Împreună prin artă” - Tema: Arta şi activităţile extracuriculare în dezv. psihică a copiilor, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 2, Sibiu, 29.03.2014
• Seminar: "IN-EGALITATEA de SANSE", Asociaţia NOVUM Braşov, Asociaţia TONAL, 13.11.2013
De asemenea, biblioteca derulează activități permanente cu două școli speciale din orașul Sibiu: biblioateliere de lectură, expoziție permanent de artă plastic, vizite la bibliotecă, audiții muzicale, artă plastică.
Noul sediu al bibliotecii a fost contruit la standarde Europene in ceea ce privește accesibilitatea persoanelor cu dizabilități. Clădirea este dotată cu rampe și uși care permit accesul persoanelor utilizatoare de fotoliu rulant lifturile au o dimensiune suficient de mare astfel încât să poată fi folosite și de aceste persoanele, la fiecare etaj există toalete adaptate, și există și semnalizare sonoră. De asemenea, bibliotecă găzduiește și materiale scrise în alfabetul Braille.

Alte inscrieri la categoria ""