Promovăm abilitatea!Descriere

Anamaria Nyeki lucrează ca voluntar de trei ani cu Integra - Asociaţia persoanelor cu dizabilităţi mentale din Arad. De-a lungul acestei perioade, Anamaria a propus acţiuni de conştientizare a populaţiei Aradului asupra persoanelor cu dizabilităţi, de promovare a abilităţilor persoanelor cu diverse dizabilităţi, de socializare prin implicarea persoanelor din diferite categorii în activităţi comune şi adaptate persoanelor cu nevoi speciale. De asemenea, ea a condus activităţi de terapie ocupaţională, artterapie, meloterapie, socializare, excursii, campanii de conştientizare asupra autismului, Sindromului Down, bolilor rare, campanii de strângere de fonduri.

Anamaria a implicat foarte mulţi tineri liceeni şi studenţi în activitățile de socializare cu beneficiarii asociației, s-a informat despre ce înseamnă fiecare din afecţiunile copiilor asistați (sindrom down, autism) și a instruit la rândul său voluntarii despre cum să abordeze fiecare beneficiar. Printre altele, la iniţiativa ei, la Integra au venit ca să-i cunoască pe copiii sprijiniți de asociație baschetbaliste de la echipa Baschet Club ICIM, dar și voluntari care au contribuit la activitățile interne.

La o întâlnire nonformală a voluntarilor, Anamaria i-a întrebat care ar fi gândul lor dacă ar avea un copil cu sindrom down sau cu autism, iar răspunsurile au demostrat că tinerii au înţeles esenţa și s-au apropiat de beneficiarii asociației.

Atunci când asociația a vrut să marcheze Ziua sindromului down la Arad, Anamaria a mobilizat tineri care au făcut lanț uman în forma numărului 21, simbol reprezentativ la nivel mondial pentru acest sindrom. Evenimentul a avut acoperire mediatică națională, iar fotografiile realizate cu această ocazie au fost preluate de ONG-uri din toată ţara.

La fel, de Ziua conştientizării autismului, Anamaria a venit cu ideea promovării evenimentului în stradă. Scopul a fost vizibilizarea implicațiilor autismului și crearea unei legături între populaţia Aradului și familiile copiilor cu autism, precum și transmiterea mesajului că autismul nu este o boală, ci o stare. Era important ca oamenii să știe despre copiii cu autism că ei au nevoie de sprijin, nu de milă. Evenimentul a avut loc în piaţa Avram Iancu, sub deviza ,,Împreună pentru autism”.

De Ziua persoanelor cu dizabilităţi, Anamaria a avut ideea ca să organizeze un spectacol în care protagoniştii să fie chiar oameni cu diverse dizabilităţi. A înlesnit apariţia pe scena talentelor dintr-un mall a formaţiilor compuse exclusiv din tineri cu dizabilităţi din centre sau formaţii incluzive (precum echipa de majorete a Şcolii Iosif Moldovan din care face parte şi Mara, o fetiţă cu sindrom down). Spectacolul a avut ca scop valorizarea potenţialului artistic şi demonstrarea spectatorilor că şi cei care sunt diferiți au talent şi se pun în rol cu mare bucurie. Anamaria a atras şi sponsori pentru cadourile pe care toţi protagoniştii le-au primit cu mare bucurie.

Indiferent în ce ONG sau instituţie (Centrul Judeţean de Voluntariat, Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, Asociaţia Cetatea Voluntarilor) funcţiona, Anamaria a identificat nevoile şi a mobilizat resursele (umane şi materiale) care puteau aduce aportul lor în ajutorul celor vizaţi. Anamaria a facilitat accesul ONG la diverşi reprezentanţi ai mediilor de afaceri şi instituţionale pentru obţinerea a multiple ajutoare pentru beneficiari sau pentru cazuri particulare identificate de ea.

Au beneficiat de campanii Asociaţia Integra, DGASPC Arad (prin CITO Tabacovici, Centrul de Autism), Centru Şcolar de Educaţie Incluzivă, Fundaţia RCE Speranţa Copiilor, Centrul Ghiocelul, Asociaţia Distroficilor Muscular, familii.

În urmă cu 2 ani Anamaria Nyeki a devenit realizator de emisiuni TV şi radio la posturile locale INFO TV, TV ARAD, RADIO ARAD. În cadrul formatelor ,,Matinal cu Anamaria Nyeki” şi ,,În prim plan”, Anamaria a avut ideea să aducă în atenţia spectatorilor şi auditorilor subiecte care au promovat evenimente publice (pentru conştientizare), reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai instituţiilor (pentru a atrage atenţia asupra nevoilor şi căilor spre reuşită), dar şi persoane cu dizabilităţi (pentru a scoate în evidenţă partea pozitivă, a promova abilităţile lor).

Anamaria i-a avut ca invitaţi la radio şi TV pe Mara Oprea şi Samuel Tofan, beneficiari ai Asociaţiei Integra şi sportivi Special Olympics România. Anamaria îi cunoştea deja şi a adaptat întrebările pentru ca ei să se simtă în largul lor în platou şi la microfon, a punctat realizările lor pe domeniul sportiv şi de autoreprezentare, a scos în evidenţă abilităţile lor, a promovat realizările şcolare ale Marei, care este un copil cu sindrom down integrat excelent în şcoala de masă. Impactul a fost mare. Anamaria dorea să arate că ei sunt persoane plăcute, vesele, iubitoare, cu mari realizări, în ciuda etichetelor care de cele mai mult ori le sunt puse de necunoscători, ca să nu zicem răuvoitori.

La nivel de Arad, Anamaria Nyeki este numele pe care toate mediile defavorizate îl cunosc. Prezenţa constantă, preocuparea pentru a soluţiona problemele din comunitate, puterea de a mobiliza voluntarii, stăruinţa cu care reuşeşte să atragă atenţia asupra a ceea ce sunt şi ce pot face persoanele cu dizabilităţi (nu a ceea ce nu sunt şi nu pot face), dragostea cu care înconjoară persoanele cu nevoi speciale, creativitatea de care se foloseşte în construirea evenimentelor, capacitatea de a fi transmiţător către copii şi tineri, spontaneitatea şi capacitatea de a se adapta la nivelul fiecăruia, perseverenţa cu care marchează în fiecare an evenimente importante pentru persoanele speciale, toate acestea o recomandă pe Anamaria Nyeki ca fiind persoana care COMUNICĂ ABILITATEA.

Alte inscrieri la categoria ""