Promovăm abilitatea!Descriere

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Oradea, jud. Bihor, urmărește pas cu pas personalitatea patronului său al cărui nume îl poartă, încercând și reușind – de cele mai multe ori – să ducă lumina culturii în rândul oamenilor chiar și acolo unde unora li se pare că acea lumină nu va ajunge niciodată.
Parteneriatul Asociației Down Oradea cu Biblioteca Județeană Bihor Oradea, durează de 12 ani. De atunci s-a mutat de două ori. Acum este în al 3-lea sediu și acesta suntem siguri că este definitiv.
Este așezat intr-una din cele mai frumoase locuri din Oradea, are în față un parc minunat, Parcul Bălcescu, alături de viitorul Muzeu al Țării Crișurilor, la „o aruncătură de băț” de Universitatea din Oradea, o alăturare dătătoare de speranță pentru viitor.
Ambianța este deosebită încă de la intrarea în curte, care este largă, luminoasă, cu multe spații de parcare. Clădirea este cu două etaje, cu rampă pentru accesul cărucioarelor pentru persoanele cu dizabilități, iar în cladire, liftul urca de la parter cu oprire la fiecare etaj, este disponibil non-stop.
Culoarele sunt largi, luminoase ca și sălile, accesibile și pentru persoane în scaune cu rotile, cu usi largi, există toalete speciale, marcate. Indiferent cine intră în cladire – angajați, vizitatori, cititori,- pot străbate întreaga clărire pentru orice necesități sau dorințe ar avea.
Peste tot sunt marcaje cu semne speciale, personalul este informat și pregătit să dea informațiile corecte persoanelor cu dizabilități de orice fel.Pe site se gasesc de asemenea informații utile în acest domeniu.
Biblioteca are în dotarea carți editate in alfabetul Braille. (O relație deosebită este și cu Organizația Nevăzătorilor din Oradea, cu Centrele de Educație Incluzivă etc.).
Considerănd vechimea parteneriatului nostru (12 ani), activitățile comune cu noi au fost laborioase, frumoase, cu grijă și gingășie în comportament vis-a-vis de beneficiarii noștri. Notăm câteva:
1. „Ora de informare, săptămânal, lunea, de la 10-12
2. Revista „Între prieteni”, articole scrise de și despre tinerii cu Down, puse în pagină de Bibliotecă
3. 1 Martie – „Ziua Mărțișorului-Ziua Down”, o zi de sarbatoare la venirea primăverii, cu vernisajul expozitiei cu vânzare a obiectelor confecționate de tinerii noștri, cu premierea lor cu diplome de excelență și cărți;
4. Adctivități speciale cu tinerii cu Down, la „Ziua Porților Deschise” a Bibliotecii, cu temele „Viața ta are valoare” și „Eu și cartea mea preferată”. Unii stiu să citeasca, (puțini), alții citesc din imagini, și sunt fericiți.
5. Un tînăr cu Sindrom Down este integrat ca și voluntar de 12 ani la Biblioteca, la serviciul „Centru de informare Comunitară”. „Este Bogdan al nostru”, spun colegii lui de „serviciu”.
Sunt multe biblioteci in țară și toate au un scop luminos, lucrează cu cuvîntul și cu cartea, dar Biblioteca „Gheorghe Șincai” din Oradea lucrează și cu sufletul, iar cît timp va fi așa, va fi o „poartă deschisă” cu două sensuri: unul spre cunoaștere și informare, celălalt spre o lume minunată, mai puțin cunoscută, cea a persoanelor cu dizabilități. Trebuie cunoscute ambele sensuri, si vei fi mai bogat ca om.

Alte inscrieri la categoria ""