Promovăm abilitatea!Descriere

Povestea lui Radu ne arată că, indiferent de circumstanţe, atunci când există pasiune, voinţă şi foarte multă muncă poţi să îţi îndeplineşti visul.

Declarat nevăzător la naştere, doar cu un mic rest de vedere (10%) la ochiul drept şi cu prea puţine şanse de supravieţuire – maxim trei ani după spusele medicilor, Radu s-a încăpăţânat să trăiască.

Din cauza dizabilității, mama decide că este mai bine să îl orienteze spre ştiinţe umaniste, motiv pentru care îl formează şi îl încurajează în această direcţie. Tatăl său l-a încurajat permanent să cunoască, să experimenteze cât mai mult în jurul lui, să îşi dezvolte independenţa.

A urmat, până la un anumit punct, traseul obişnuit al oricărui copil cu deficienţe de vedere - şcoala specială pentru nevăzători din Buzău. În clasa a VIII-a îşi descoperă adevărata pasiune – informatica. După cursul de iniţiere în lucrul pe computer pentru nevăzători, organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, Radu îi spune mentorului său că ştie ce vrea să se facă în viaţă: programator. Află atunci că, pentru a-şi îndeplini visul, trebuie să înveţe foarte multă matematică, pentru că „cei mai buni programatori din lume sunt matematicieni”. În urma realizării acestui curs, Radu a fost desemnat în cadrul Liceului de nevăzători din Buzău, responsabil de instruirea celorlalţi colegi mai mici, de la clasele II - VII.

În timpul liceului depune o muncă intensă pentru a acoperi toate golurile avute la matematică, se ocupă în acelaşi timp de laboratorul de informatică din cadrul liceului, face primii paşi în programare învăţând limbajul Pascal şi se pregăteşte pentru admiterea la facultate. Admiterea, însă, nu a fost facilă deoarece mai toate universităţile din ţară au refuzat să îl primească la Facultatea de Matematică şi Informatică pentru că era nevăzător. Într-un final, după o examinare suplimentară faţă de cea oficială, Universitatea din Costanţa îl declară admis cu 9.44. Pe parcursul facultăţii s-a situat permanent în primii cinci studenţi ai acesteia, deşi efortul depus era imens: înregistra cursurile în sală pe reportofon, apoi le transcria în Braille. Tehnologia asistivă nu era capabilă să citească textul matematic, așa că multele cărți pe care a trebuit să le studieze, le citea împreună cu mama sa și ce era mai important transcria în Braille.

În timpul facultăţii participă la cursul organizat de Cisco la Constanţa şi obţine certificarea Cisco Fundamental Java Programming, dar şi propunerea de a colabora în continuare în cadrul proiectelor Cisco Systems INC, unde trece de la simplu dezvoltator de site-uri, la organizator de evenimente.

După facultate urmează două mastere. Primul în Informatică Teoretică, susţinut de Şcoala Normală Superioară Bucureşti din cadrul Institutului de Matematică al Academiei Române, al doilea „Managementul Informatizat al Proiectelor”, susţinut de Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică. Pe cel de-al doilea îl termină în 2008 cu o lucrare de disertație despre integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. În acelaşi an devine consilier personal al secretarului de stat din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.


În anul 2009, Radu porneşte propria afacere în domeniul IT, relații publice și management.

Pentru că nu poate uita provocările personale prin care a trecut, în perioada 2011 -2014 derulează o serie de proiecte informative și practice cu privire la promovarea persoanelor cu dizabilități, a drepturilor acestora, precum și a informării corecte și complete despre aceste persoane și despre modul de a interacționa cu ele.

În prezent, la vârsta de 31 de ani, este căsătorit și continuă să îşi dezvolt afacerile, având grijă să ajute pe cât posibil alte persoane cu dizabilități să se dezvolte, atât personal cât și profesional.

Alte inscrieri la categoria ""