Finaliștii Galei Persoanelor cu Dizabilități

miercuri, 27 noiembrie

Joi, 28 noiembrie, ActiveWatch și Fundația Motivation, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, anunță încheierea jurizării în cea de-a patra ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități. Finaliștii cursei pentru Gala Persoanelor cu Dizabilități sunt, de-acum cunoscuți.

Categoria „Porți Deschise” se adresează companiilor sau instituțiilor care și-au accesibilizat sediile sau au adaptat locurile de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Aici s-au calificat în finală: Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Biblioteca Județeană “G.T. Kirileanu” Neamț și, respectiv, Asociația pentru Dezvoltare Urbană din București.

Categoria „Angajatorii abilității” se adresează companiilor, organizațiilor sau instituțiilor care au angajat persoane cu dizabilități și/sau s-au implicat în incluziunea lor pe piața muncii. La această categorie vor fi acordate două premii: unul pentru unitățile protejate și altul pentru angajatorii de pe piața liberă a muncii.

Subcategoria “Unități protejate”: Fundația “Alături de Voi” din Iași pentru unitatea protejată Util Deco, “Human Respect Solutions” (HRS) din comuna Voluntari, Ilfov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 1 – Nazarcea Grup.
Subcategoria “Piața liberă a muncii” cele trei companii finaliste sunt: Apollo Mod Distribution din București, Dürkopp Adler srl din Sângeorgiu de Mureș și Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere din București.

Categoria “Promovează abilitatea” se adresează comunicatorilor (organizații guvernamentale și neguvernamentale, companii, jurnaliști, profesioniști în marketing și PR) care au promovat subiecte pentru conștientizarea problemelor, nevoilor și potențialului pe care le au persoanele cu dizabilități în societate. Finaliștii sunt ASSOC – Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială din Baia Mare pentru “caravana CASPER”, Asociația Învingem Autismul din București împreună cu Kanal D – pentru campania “Ajută un copil cu autism să meargă la școală!” și Open Your Heart din București pentru campania “Atipic Beauty”

Categoria “Școala tuturor abilităților” promovează unități de învățământ de masă care au integrat persoane cu dizabilități și care au proiecte de integrare a copiilor sau tinerilor cu dizabilități în sistemul de învățământ de masă. Au rămas în finală Asociația Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step by Step din Bucuresti pentru școala gimnazială cu grădiniță, Școala Gimnazială "Toma Caragiu" Ploiești și Școala Gimnazială “Alexandru Vaida-Voevod” din Cluj Napoca.

Categoria “Oameni cu desăvârșire” promovează persoane cu dizabilități ale căror realizări în plan educațional/ academic, în sport și în comunitate au dat la o parte barierele impuse de societate și au schimbat mentalități despre dizabilitate. Iată-i pe cei trei finaliști: Viorel Tătaru din București, George Gabriel Olteanu din Brașov și Elisabeta Moldovan din Timișoara.

La această categorie a existat și un vot al publicului, vot care a fost transparent, pe site-ul Galei, așa că aici există un prim candidat care a scăpat de emoții: la această categorie, cu 2032 de voturi a câștigat Alexandra Cristina Cristea din Roman.

Gala Persoanelor cu Dizabilități din acest an și-a propus să promoveze o idee simplă: „Egal e normal”. E normal să acordăm șanse egale oamenilor diferiți. E normal să fim împreună, nu separat. Mulți oameni cu dizabilități trăiesc, azi, în universuri izolate, rupte de viața comunității. Pentru că nu sunt considerați normali. Gala își propune să ne aducă aminte că norma o facem noi. Opțiunea noastră, exprimată prin intermediul Galei, este că e normal să le acordăm oamenilor cu nevoi speciale șanse egale ca să trăiască independent, alături de noi.

Gala Persoanelor cu Dizabilități va avea loc în seara zilei de luni, 2 decembrie, la TVR. Emisiunea va fi difuzată de postul public de televiziune, sâmbătă 21 decembrie 2013, de la ora 17:00, la TVR1.

Ediția din 2013 se desfășoară sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene la București, iar coproducătorul evenimentului este TVR1.

Eveniment organizat de ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România.
Coproducător: TVR1
Sponsori: Kaufland, Banca Transilvania, Fundația Valvis, McDonalds, BCR, Crama Rotenberg
Sub patronajul: Reprezentanței Comisiei Europene la București
Parteneri media: Radio Guerrilla, Adevărul, România liberă, Kamikaze, 24 FUN, Gazeta de Sud, Cariere, HR Manager, Ioana, Casa de Vacanță, Practic în bucătărie, Practic Idei, Cărticica practică, Horoscop, Hotnews.ro, SmartWoman.ro, BusinessCover.ro, Romaniapozitiva.ro, Money.ro, PromoAfaceri.ro, Sales Media, Spectacular, Oops Media, Elevate.

Informații despre Gala Persoanelor cu Dizabilități pot fi găsite la www.incluziune.org.ro

Persoană de contact: Teo Zăbavă, Coordonator: teo.zabava@activewatch.ro